Kiskutyát karácsonyra? Felejtsd el!

A világon a legcukibb dolog lenne, a gyerek megkapná a kiskutyát karácsonyra. Semmi másnak nem örülne úgy, ahogy egy apró szőrgombóc körbe szaladja, megugatja.

Tán még sírna is örömében! Rengeteg ilyen videó kering az interneten.

De álljon meg a menet! Az öröm a karácsonyfa alatt eltart egy ideig-óráig, de az a kutya ott lesz még évekig. Gondozni kell, ápolni kell, etetni kell. Gondold át többször és ne egyet, hanem többet aludjál rá, mielőtt karácsonyra kutyát ajándékozol. Mert:

Ez mind az ellen szól, hogy a gyermeked megkapja a kiskutyát karácsonyra

Jöjjenek az érvek! Ha meg tudod őket cáfolni, vagy megoldást találni a problémára, akkor mégis jöhet az eb december 24-re.

A könyvet becsukod és felteszed a polcra. Hát a kutyával mi lesz?

Egy kiskutya hosszú távú kötelezettséget jelent. Az állatok gondozása és nevelése időigényes és költséges lehet. Sok kutya élettartama akár 10-15 év is lehet, ezért fontos, hogy alaposan átgondold, hogy hosszú távon vállalni tudod-e a kutyával járó felelősséget.

Eszik, iszik, alszik, sétál és még pottyant is. Oda, ahová nem kellene. Lakásban, játszótéren és az utcán is ott marad a kutyapiszok. (Ha csak fel nem szeded.)

Mindennapos szükségletek

Egy kiskutyának azonnali szükségletei vannak, mint például megfelelő táplálék, oltások, orvosi ellátás és rendszeres sétáltatás. Nem mindenki van felkészülve azonnal biztosítani ezeket a szükségleteket, különösen akkor, ha az ajándékot váratlanul kapja.

Arról nem is beszélve, hogy ezek pénzbe kerülnek. A kutyát nem lehet moslékkal etetni, a mozgásigényéhez mérten nem elég neki az udvar, neki nem jár ingyenes állatorvosi ellátás.

Lemondasz az élettered egy részéről a kutya javára?

A kiskutya megfelelő környezetet és helyet igényel. Mielőtt egy kutyát otthonodba fogadnál, fontos figyelembe venni a lakóhelyed méretét és a szabályozásokat. Ezenkívül a kutya gondozása és nevelése időt és energiát igényel, ami kihívást jelenthet, ha nincs elég időd vagy erőforrásod.

Tönkre mehetsz abba, ha gazdi leszel

Mert a gazdi Te leszel, nem a gyerek, aki csak játszik vele.

Egy új kiskutya bevezetése a háztartásba jelentős változást hozhat magával. Lehetséges, hogy a kutya okozhat allergiás reakciókat vagy megzavarhatja a meglévő háziállatokat. Emellett szükség lehet otthonod biztonságossá tételére, hogy a kiskutya ne tudjon kárt tenni a bútorokban vagy az elektromos berendezésekben.

Mi van, ha nem tetszik a gyereknek ez a kutya?

Nem ekkorát, nem ilyet és nem most akarta. Akkor az eb visszakerül a boltba?

Egy kiskutya tulajdonlása nagy felelősséggel jár. Lehet, hogy a gyermek nem vágyik egy kutyára vagy nem tudja vállalni az ehhez szükséges időt és erőfeszítést. Fontos, hogy mindenki személyes preferenciáit és elköteleződési képességét figyelembe vedd az ajándék kiválasztásakor.

Összefoglalás

Mindenkinek alaposan meg kell fontolnia ezeket a tényezőket, mielőtt ajándékba ad egy kiskutyát karácsonyra. Lehet, hogy egy más típusú ajándéknak jobban örülne a gyermek.

Jobb előre tisztázni minden részletet és csak azután dönteni egy kutyus mellett. Vagy épp ellene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*